Tajomstvá pokladov

Tajomstvá pokladov

S07E02 - Masaker pri Hadriánovom vale

16.4. 11:05
ČT2
50 minút
Dokumentárny

Pozoruhodné archeologické nálezy jsou důkazem krvavé lázně, jíž se dopustili Římané překračující pověstnou severozápadní hranici svého impéria... Hadriánův val byl hradbou, jež od 2. století našeho letopočtu přetínala sever Anglie a oddělovala Římany ovládanou krajinu na jihu od barbarských kmenů dnešního Skotska na severu. Dodnes zůstává tato pozoruhodná stavba symbolem římské moci. Původně vznikl za účelem obrany. Z nových důkazů však víme, že jej bezcitní římští vojáci překračovali a podnikali výpady na území odbojných kmenů. Nedávný archeologický výzkum odhalil hrůzy, jichž se Římané dopustili na odlehlém pahorku v jižním Skotsku, a zdejší nálezy také dokládají existenci jejich tajné zbraně, tzv. balisty. (Česká televize)

Viac informácií

Epizódy

Séria 7
Dostupné o 11 dní
S07E05

Záhada rímskych lebiek

11.5. 01:15, ČT2, 45 minút

Záhada rímskych lebiek

Byla to jedna z největších porážek v historii. Mocnou Římskou říši srazily na kolena barbarské hordy... Vandalové, Gótové, Hunové i další kmeny z dob přelomu starověku a novověku jsou popisováni jako nepředstavitelní surovci, kteří si libují v násilí. Dnes však tento pohled na historické události zpochybňuje překvapivý nález pohřebiště s 51 podivně tvarovanými lebkami. Ostatky těchto lidí pohřbených na tehdy ještě římské půdě vykazují exotický genetický původ. Forenzní expertíza dává odhalené lebky do spojení s kmenem, který Římané považovali za největšího viníka pádu své říše. S Huny vedenými neblaze proslulým Attilou. (Česká televize)

O programe

česky, audio popis (AD) česky
Dokumentárny

S pomocou najnovších vedeckých technológií sa vám autori tejto série pokúsia priblížiť a odhaliť tajomstvá, ukryté po stáročia, či tisícročia, Tajomstvá pokladov, objektov, budov, ktoré sa dodnes archeológom nepodarilo rozlúštiť. Autori filmu sa vybrali za odkrývaním tajomstiev pokladov spolu so serióznymi bádfateľmi: archeológmi, historikmi, vedcami a pri hľadaní odpovedí nenechali nepovšimnutý žiaden detail.(STV)

Hrajú

Mark Bazeley